Followers

Letakkan link blog anda =)

Wednesday, December 16, 2009

Analisis gerak kerja ISTEC

Bismillahhirahmanirrahim..

Assalamu'alaikum wbt wr..

Salam satu aqidah, salam satu ummah!

Yang dihormati, semua committee IStec yang dirahmati dan dikasihi Allah sekelian..

Apa khabar? Sihat? Semoga antum sentiasa berada di dalam kebahagiaan dan ketenangan insyaAllah ;)

Erm..

Analisis ISTEC. Alhamdulillah, setiap biro yang telah diwatikahkan bergerak kerja, memainkan peranan yang amat baik dan hebat dalam memastikan kelancaran perjalanan program setakat ini.

Tahniah untuk pub & pro(fatimah & khaiqal), catering (fathi dan arma), prep & tech(muaz dan najwa), sponsor(john dan syakira), PC (puta dan fatima), public relation(syamsul dan Amira), dan special task(aisyah dan khairi). Terutama untuk mainboard (rusni, ruzaini, rahmah, afiqah, syam, zainul) yg banyak berletih lesu, berpenat lelah. Kredit untuk antum =)

Analisis masalah sebenarnya, adalah perkara yang kita perlu sama-sama tahu, hasil perbincangan dan pemusingan 360 darjah akal fikiran kami:

*Panelist

-siapa yang dijemput-

1. Alhamdulillah, pada petang tadi, semua panelist baru selesai dipastikan kehadirannya. Jangka waktu yang agak lewat sebenarnya jika dibandingkan dengan timeline yang ditetapkan.

2. Penceramah yang kita jemput tak seperti yang disasarkan. Kita meraikan kebolehan mereka, cuma kita masih tidak mengetahui sejauh mana daya tarikan mereka, penyampaian, serta PR mereka yang mana mungkin akan memberi kesan kepada beberapa aspek yang akan disebut selepas ini.**

3. Alhamdulillah, IKIM sudi membantu kita dalam mencari speaker, dari satu pihak. Dari pihak kita pula, kita perlu menghantar surat secara rasmi. Namun, surat tersebut masih belum dihantar.

Kesan kelambatan kepastian kehadiran panelist ini menyebabkan kadar tindak balas terhadap Pub & Pro berkurang iaitu:

1. Banner untuk forum tidak dapat disiapkan kerana merangkumi nama panelist.

2. Untuk menjemput pendengar di luar lingkungan, kita perlu mempamerkan poster-poster (seperti poster ceramah maal hijrah, forum perdana dan etc) yang akan ditampal di tiang lampu, dinding, kedai, masjid, dan bangunan. (kerana banner saja tak mencukupi). Namun poster ini juga masih tidak dapat siapkan lagi.

Perlu dijelaskan, bahawa skop yang dibincangkan sekarang merangkumi forum, target sasar kita yang paling besar. Sebuah event yang menjadi puncak dan titik ubah kepada persepsi Mrc. Berikut adalah gambaran cebisan forum yang telah berjaya diusahakan oleh PR:

1. Pr berjaya mencuri hati ahli-ahli pasar malam dengan tapak Rm10 untuk satu malam. Sama harga dengan tapak untuk society. Yang perlu diambil perhatian: Malam tersebut akan diadakan pasar malam.

2.Stage yang pada budget asal, yakni di paperwork bernilai RM4000, berjaya diperolehi dengan harga RM1000. Alhamdulillah.. Take note: Kita dah ada stage di padang.

3. Konsep pemikiran yang kita nak tingkatkan adalah dari kalangan student cfs, malah yang lebih besar, orang luar. Penting: Orang luar dijemput.

4. Dari sudut Prep & Tech, VIP akan menikmati kerusi di bahagian hadapan padang. Menghadap forum secara lansung.


Erm, berdasarkan 4 perkara yang telah kita sebutkan di atas, kita sengaja memandang sepertimana yang disebut Dr. Edward de Bono dari sudut topi hitam. Iaitu, bahawa risiko yang kita ambil kadarnya agak melangit, yakni kebarangkalian untuk kehadiran pelajar yang hadir adalah sedikit.

Cetusannya ialah panelist kita yang masih kita belum tahu dan kenal kebolehannya, namun mungkin amat hebat! Siapa tahu? Betul.. Namun di situ masih terdapat kelompongan dari sudut promosi dan keyakinan kepada pelajar sendiri, dan juga orang luar, serta mereka yang memandang terhadap forum kita.

Kita juga sengaja untuk bersikap pesimis,
untuk memandang dan membayangkan:

i. Ada pasar malam, dan orang hanya datang pasar malam sahaja. Tapi hanya sekelompok kecil yang mendengar forum. Orang tak datang forum. Apa jadi pada forum?

ii.Kita buat di padang, satu tempat yang menyediakan ruang yang meluas besar. Orang tak hadir. Ada 1, 2 orang duk depan stage (yang besar).. ataupun sebilangan kecil.. (boleh bayang situasinya?)

iii. Orang luar dijemput. Ada yang hadir. Bila hadir, terlalu sikit yang hadir. Apa persepsi orang luar terhadap UIA? dan pelajar UIA terhadap MRC?

iv.Berbalik kepada tadi, kedudukan VIP. Bayangkan kerusi vip di tengah-tengah padang menghadap stage. Namun, yang ada hanya VIP dan beberapa kerat di padang. hehe. Boleh bayang tak keadaannya.. =P


*Pameran

Alhamdulillah. Banyak badan-badan yang sudi untuk berkongsi ilmu dan kemahiran yang mereka miliki dengan kita:

-Petrosains
-Planetarium
-Pusat sains negara
-Falak
-Jabatan mufti falak
-Pusat nuklear bangi

Segala puji bagi Allah, yang memudahkan urusan kita membuka peluang dan ruang untuk ini. Seakan-akan tersusun rapi, faktor yang sama masih berulang. Iaitu surat masih belum dihantar kepada pihak mereka. Seandainya perkara ini terus berlaku, maka faktor pemangkin untuk merisikokan pameran kita adalah tinggi. Berdoalah agar ianya masih sempat dan Allah permudahkan insyaAllah.

*Pra Istec

Di antara penyumbang besar kepada keindahan lakaran ISTEC adalah dr daniel zainal abidin sendiri, penulis quran sainstifik dan penulis buku motivasi popular. Dia yang sememangnya sukar untuk dihubungi memberi kerjasama yang memberansangkan apabila sudi untuk hadir, namun.. hanya pada hujung minggu.

Kami memandang adalah satu kerugian yang amat besar untuk melepaskan peluang yang cerah sebegini. Ketidakdapathadiran Dr Daniel pada tarikh 28-30 menyebabkan idea Pra ISTEC tertulis walaupun perbincangan tentangnya masih diteruskan.

Pra istec adalah tarikh 26 disember yang mana akan diadakan talk pada tarikh tersebut oleh Dr daniel.

-pada waktu itu exam, maka AMF mungkin digunakan. (maka LHA dipilih)
-ada sebahagian committee masih exam dan tidak diinform awal. Maka hanya mainboard yang akan bekerja kerana tuga untuk membuat talk amat mudah insyaAllah:

_PC
_Catering
_Catering

Kerana mungkin ada mainboard masih ada yang berkerut memikirkan exam. Maka jalan terakhir, PM dan APM yang akan memainkan peranan dalam talk ini insyaAllah.


Satu yang penting untuk dipertimbangkan, seandainya Pra-ISTEC ini dteruskan, adakah kita akan meneruskan tarikh 28 hb dengan talk sekali lagi, ataupun sebuah aktiviti yang lain.

*Perjalanan Istec

ISTEC sebenarnya mempunyai perjalanan yang agak simple.

28:Opening dan talk
29:Game & Kuiz science (roket launching dibatalkan oleh PC)
30: Forum perdana

dan di setiap cerah harinya insyaAllah akan diadakan pameran. Pada hakikatnya, ia kelihatn mudah. Namun, kehairanan dan kemusykilan terus menyelirat pada ruang-ruang saraf untuk memikirkan mengapa masih ada gerak kerja yang tergendala sedangkan setiap orang sudah dibahagikan kerja, tugas dan amanah , masing-masing.

PENGAJARAN DARI I-MERCE

Masih banyak lagi lorekan dan lakaran masalah dan pemikiran dalam ISTec yang tidak disentuh di sini yang mana kadang kala ianya berada di luar potret pemikiran gerak kerja.

Kami tidak mahu mengulangi apa yang kita pernah terlibat dan melaluinya, iaitu (I-Merce), yang mana mainboard penat membanting tulang, menahan mata untuk membawanya ke arah kejayaan, namun headcom, assntn dan subcom tidak dapat berkongsi bersama dan merasa menjadi sebahagian darinya, seakan-akan gerak kerja terus beku tidak bergerak, kerana tiada maklumat disampaikan mahupun dibincangkan.

Maka masa yang sesuai difikirkan untuk penyelarasan maklumat:
-sebelum cuti (masing masih sibuk dengan exam dan masih ada yang ada meeting)
-semasa LTC ( tidak dapat menerangkan dengan masa yang cukup, dan akan meletihkan disamping program)
-selepas cuti ( waktu yang terlalu lewat dan masa exam yang lebih mengecam)

Lalu kita mengambil jalan ini, menulisnya di blog.. agar semua dapat faham dan rasa tentangnya =)

Walaupun kelihatan seperti ada masalah yang selalu ingin melawat dan bertandang, namun ana amat yakin, malah terlalu yakin dengan kebolehahan committee-committe ISTEC semua. Dengan menggunakan topi pandang Kuning dan Hijau, ana amat optimis program kita insyaAllah, akan berada dalam warna-warna yang terbang (flying colours).. insyaAllah. Teruskan usaha antum! =) Ana amat-amat menghargai..

Erm, Segala komen dan pandangan antum untuk ini, bantahan mahupun respon. amat dialukan.

semoga Allah menyayangi antum insyaAllah ^-^


"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka"-At Taubah 111

Wassalam..

-Kamu adalah penjuru bagi penjuru-penjuru ISTEC, maka jagalah penjuru kamu sebaiknya!-

Yang benar,
PM ISTEC.

4 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 2. salam'alayk.
  tak dak kena mengena dgn ISTEC nie pn sbnrnya.
  tertarik dgn HATS Edward De Bono tue je.
  sgtlah kbtulan, bru blajar psl menda2 tuh td.
  tp,tak phm pn lg.. bru msuk intro. sbjek creative n critical thinking (cct)..

  psl hats2 nieh, ada blajar ke sblum nie?

  ReplyDelete
 3. erm =) x ada pun.. cuma baca dan cupa mengaplikasi je..

  wahh! mcm best je kelas tu..

  ReplyDelete
 4. Please remove the ‘Six thinking hats’ image immediately, it is stolen, it is MY intellectual property as the registered owner of http://www.teachingmadeasy.com.au
  You have not acknowledged the source!
  If you do not act I will charge you under the copyright infringement act.
  Thank you!

  ReplyDelete