Followers

Letakkan link blog anda =)

Saturday, July 30, 2011

Cerita gerbang Ramadhan: Zulfah 2


****

Zulfah menoleh-nolehkan kepala. Beg pinky-funky Tropicana Life nya digenggam erat.

"Err.. Betul ke aku ni?"

Zulfah serba tak keruan. Dia gigit bibir yang tak sakit.

"Kalau abang nampak aku ni, mau kena gelak sakan.."

Darul Quran petang itu tenang. Sama seperti hari-hari sebelumnya. Angin bukit yang bertiup merentasi tasik bagai penghawa dingin bagi pelajar-pelajar di sini.

Pelajar-pelajar perempuan yang baru mendaftar, kelihatan di sana sini. Semuanya bertudung labuh dan berjubah. Comittee pun sama.

Serius, memang nampak macam malaikat.

Semua nampak sopan-sopan, baik. Aku pula, jubah dan tudung labuh + kasut converse hitam tali merah + Beg merah jambu gila punya shining. Button pula bertampal sana sini. Gila betul!

Bahu terasa disentuh lembut.

"Assalamu'alaikum, asif jiddan. Apa khabar ukhti? Banat baru di sini ya?"

Minah arab mana pula yang sapa aku ni?

Zulfah berpaling. Kelihatan seorang perempuan yang berwajah manis tersenyum. Kakak rasanya.

"Wa'alaikumussalam. Err.. Maaf, nama saya bukan asif.."

Tergagap-gagap Zulfah menjawab.

Kakak tadi tersengih sendiri mendengar jawapan Zulfah, tersedar tersilap menggunakan perkataan. Asif Jiddan tu lebih kurang 'maafkan saya' la lebih kurang dalam bahasa arab. Dia menghulurkan tangan.

"Nama akak Nazirah.."

****

"Kak Jie.."

Zulfah menanggalkan headphone di kepala. Sonic Gear hitam yang masih berdentum Love Me dari Justin Bieber disangkutkan di leher.

"Yup?"

Quran biru kecil comel terjemahan keluaran Nurul Iman itu ditutup perlahan, sebelum dijunjung dan dikucup. Baru selesai menyudahkan ulangan hafalan Surah Ar-Rahman.

"Kenapa Fa?"

Kak Jie angkat kening.

"Err..."

"Agak-agak, boleh ke Fa jadi baik? Hafal Quran perabih macam akak?"

Kak Jie senyum.

"Fa rasa, macam mana? Boleh ke?"

Aik, tanya aku balik?

"Entah.."

Zulfah jongket bahu. Boleh ke aku ni? Macam jauh je nak kena pecut kalau betul-betul nak jadi baik macam tu. Ni nak berjalan pun rasa mengah.

"Kenapa Fa masuk sini?"

Kak Jie seakan menguji.

"Akak sebab apa?"

Ha, kan aku dah tanya balik. Tak kan nak nak cakap mama suruh masuk kot, segan lah kan..

Kak Jie senyum sendiri. Otak fikirannnya berputar ke belakang. Masing-masing mesti ada reason bila buat sesuatu kan? Dan dia pun macam tu.

"Sebab Facebook.." Selamba.

"Erk?"

Agak-agak ar.

Kak Jie ketawa.

"Tak adalah.. "

Kak Jie menyandarkan badan di dinding. Baru sedap nak cerita.

"Pernah sekali dulu, waktu tu akak rasa lost dalam hidup. Rasa jauh dengan Tuhan.. Bila tengok member-member akak yang baik, akak terfikir, bila la aku nak jadi macam diorang? Dan fikir-fikir, kalau la aku mati esok, ada harapan tak nak tau syurga tu macam mana.."

Kak Jie diam kejap.

"Sampailah akak baca status kawan akak.. Dia post status pasal satu hadis nabi.."

Pergh, dapat kesedaran sebab orang post kat Fb je. Tak terfikir lak. Selama ni aku guna Fb ni untuk buat diari bergerak je. Macam "Adei, boringnya hari ni.." "Weh, korang nak keluar tak?.." "Yea! Hari ni dapat makan Dunkin Donat!" atau pun "Berat aku tambah 3 kg lagi.. Diet lagi la aku nampaknya.."

Haha.

Tak terfikir pula Fb tu boleh bawa kebaikan kalau pandai guna.

"Hadis tentang apa Kak Jie?.."

"You can't turn to Allah, or gain His love, with anything superior, than reading the Quran."

Simple Dimple.

"Waktu tu baru akak dapat jawapan. Nak cari life akak yang rasa lost tak tau kat mana tu, rupanya Nabi kita dah bagitau siap-siap. Nak kembali pada Allah ke, atau nak dapat cintaNya, tak ada yang lebih hebat melainkan Al-Quran.."

Betul jugak.

Cat Steven boleh transform jadi Yusuf Islam pun sebab quran. Abang dia bagi. Ruben si photographer tu pun sama, cerita dalam video yang ada background Open Your Eyes Maher Zain, yang dia dapat hidayah pun time tengah kaji quran.

"Baca Quran selalu, insyaAllah Allah jaga kita.."

Kak Jie tersenyum.

Zulfah hanya mengangguk diam.

Lagu di Mp3 yang belum tertutup bertukar ke 'If i Let You Go'. Lagu lama Westlife. Di luar kedengaran bunyi riuh rendah banat main bola jaring.

"Tapi tengok Fa. Baju tak sama pun macam banat lain kalau bukan time kelas. Orang pun pandang pelik je.."

Kak Jie tesenyum.

"Tutup aurat tak?"

"Err.. Tutup.."

"Berdosa tak?"

"Erm, tak rasanya.."

"So?"

Kak Jie angkat kening. Zulfah hilang kata. Tapi Kak Jie pun pakai macam tu apa?

"Tapi semua banat pakai macam tu.. Akak pun.."

Kak Jie tersengih.

"Ada sebab kenapa diorang pakai macam tu. Nanti Fa akan tahu dan faham juga.. Sebab.."

"Sebab?"

****

Syurga untuk orang berjuang itu ada seratus tingkatan. Seandainya Allah bagi peluang kita masuk syurga. Di mana tingkatan kita?

****

Langit nampak terang-terang mendung.

Zulfah berdiri mendongak langit. Angin perbukitan yang sesekali singgah melalui tasik di Darul Quran ini terasa amat menyejukkan.

Tadi baru habis usrah. Testing makan dalam talam ramai-ramai. Mula-mula kekok la jugak sebab tak biasa. Cukup ke makan ramai-ramai macam ni? Ada yang first makan dalam talam tu, kaut lauk sorang-sorang dia. Habis orang lain nak makan apa? Zulfah ketawa teringat.

Tapi di akhirnya, cukup sangat. Dan terasa kemanisan berukhuwwah tu bila makan bersama. Macam kak naqibah cakap tadi, nabi cakap, makan untuk seorang tu, cukup untuk dua orang, dan makanan untuk dua orang itu cukup untuk empat. Kata-kata nabi sentiasa benar.

Bintang nampak begemerlapan di langit.

"Hah, teringat siapa tu?"

Kak Jie menyergah menyentuh bahu Zulfah.

"Kak Jie!!"

Zulfah separuh menjerit. Tersentak kerana terkejut, keningnya berkerut sambil bibir menggigit geram. Kak Jie hanya ketawa nakal. Seronok dapat mengenakan sahabat sebiliknya.

Hish Kak Jie ni, pekena orang memang no satu. Sejak bila dapat penyakit sama macam abang ni?

"Nasib Fa tak dak lemah jantung.. Kalau tak mau jatuh dalam tasik ni dah.."

"You jump, I jump la.."

Kak Jie tersengih.

"Ye la tu.."

Zulfah tersenyum.

Jeti kayu yang dibina mengunjur ke tasik itu sesekali berayun perlahan. Simbahan lampu perang jalan menyebabkan bumi barakah ini tampak hening ditemani tasik, sekali gus memberi ketenangan untuk menghafal al-quran.

Beberapa orang banin kelihatan menaiki basikal, baru pulang dari masjid rasanya.

"Saja lihat langit. Dah tak lama nak masuk ramadhan kan?"

Zulfah kembali mendongak ke langit.

Awan berkepul-kepul, namun tak menghalang cahaya sang bulan.Langit sya'ban, yang tak lama akan menjadi langit sakinah Ramadhan.

Kak Jie sama-sama melangut ke langit.

"Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara yang hak dan yang bathil)"

Kak Jie membaca perlahan ayat albaqarah 185 itu perlahan secara hafazan. Merdu.

"Fa, Ramadhan ni.. Hadiah yang amat besar Allah anugerahkan pada kita.."

"Erm?"

Zulfah menoleh.

Kak Jie tersenyum.

"Berkat dalam berkat. SubhanAllah, berkatest.."

Haha. Mai mana pulak perkataan berkatest ni? By the way, betul kata Kak Jie, bulan Ramadhan adalah bulan Quran. Bulan berkat yang diturunkan pula padanya kitab yang berkat. Kira macam pakej lengkap lah.

"Fa ada niat nak jadi lebih baik kan? Akak pun sama. Waktu ni lah waktu yang paling sesuai untuk kita ada satu turning point. Waktu yang paling sesuai untuk kita rasa lebih baik. Allah tahu, lalu Allah beri kita Quran, emas yang amat bernilai."

Kak Jie menarik nafas, kemudian menyambung.

"Dan Ramadhan pula, sinar yang terang. Dalam Quran ada satu nilai yang tak terhingga, dalam Ramadhan pula, bulan diturunkan quran itu. Kira macam terbaik dalam terbaik la. Very shining gold.. Kan?"

Zulfah angguk.

Yup, dari catwalk pun boleh jadi Quranicwalk jika dalam hati ada niat nak berubah. Allah mesti tolong, kan?

"Peluang dah ada, ruang dah ada, cuma tinggal kita je lah kan, nak ke tak nak.."

Semua orang dapat Ramadhan, tapi berapa ramai yang berjaya 'capai' ramadhan tu. Ramai yang berlari, tapi ramai je yang dah tersungkur awal-awal.

Dan bila quran ni berusaha dicapai bersungguh-sungguh, disertai pula pada Ramadhan yang mulia, insyaAllah, kita memang sedang mendaki jalan Taqwa itu..

Itu pesanan kak naqibah tadi.

"Ramadhan dan Quran, jika ia benar dihayati. It's really a beautiful formula of Taqwa."

Zulfah dan Kak Jie tersenyum. Bintang terasa cerah di hati.

"Wonderful.."


****


“Orang yang membaca Al Quran dan susah untuk menyebut ayatnya ia mendapat dua pahala”.

( Hadith Riwayat Bukhari & Muslim )

****

Ta-Taubat
Qaf-Qanaah
Wau-Wara'
Alif-


"Wara' adalah menggunakan setiap anggota yang Allah pinjamkan dengan penuh disiplin."

Zulfah menitikkan noktah selepas menyalin maksud wara' pada kertas A4 berbingkai bunga. Tulisan itu dibentuk kecil ditarik anak panah pada huruf arab yang bersimpul itu. Seketika, dahinya berkerut memikirkan sesuatu.

Adeh, alif last ni untuk apa ya?

"Kak Jie..! Alif ni untuk apa?"

Zulfah bertanya separuh melaung. Kak Jie yang sedang menjahit penutup niqabnya berhenti seketika.

"Alif untuk ikhlas macam Kak Jie.."

Kak Jie tersengih.

"Terima kasih daun keladi.."

Zulfah nampak gembira seraya menyambung menulis, sengaja tak mahu melayan omelan kakak sebiliknya itu. Bukan boleh layan sangat Kak Jie punya perasan ni. Nanti habis semua santan dia perah.

Kak Jie mencebik. Kurang asam betul tak layan aku.

"Siap!!"

Kertas A4 itu ditampal di depan meja belajar, nampak cantik. Zulfah tersenyum puas. Barulah tak lupa. Barulah hari-hari boleh tengok. Barulah setiap masa taqwa tu menjadi impian akhirat untuk selalu kita kejar.

"Astaghfirullah.."

Zulfah mengucap perlahan, seperti isyarat untuk langkah pertama. Untuk menuju jalan taqwa, taubat adalah syarat utama. Rasakan diri kerdil depan Tuhan, rasa diri selalu berdosa. Baru bunga-bunga taqwa tu bercambah di hati.

"Target Ramadhan ni?"

Kak Jie bertanya memegang bahu Zulfah.

Zulfah mengangguk tersenyum.

"Fa nak jadi lebih baik.. Nak capai La'alalkum tattaqun, dengan golden formula, Quran+ Ramadhan.."

Formula taqwa itu diulang penuh harapan.

"Yeah!! Jom jadi baik!!"

Kak Jie separuh melaung mengangkat tangan. Zulfah tergelak-gelak. Macam budak-budak lah pulak Kak Jie buat gaya ni.

"Chaiyok! Chaiyok!"

Zulfah turut meraikan.

****

Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa. “ - (Surah Al-Baqarah: 183)

****

"Wah! Ustazah ranggi dah sampai!!"

Muka Zulfah kian merah. Penumbuknya digenggam kuat-kuat. Abang ni! Kalau tak sebab nak control ayu, dah lama ada orang makan beg free.

Majdi ketawa.

Hari ni mama dan papa datang melawat. Biasalah, kat tempat baru. Nak juga mengadu dan cerita apa yang berlaku. Semua orang pun macam tu. Tak ke?

"Hai, makin tembam anak mama ni.."

Zulfah tersengih.

"Makanan sini sedap-sedap la ma.."

Zulfah mencium tangan ibunya, kemudian di ikuti pipi dan dahi wanita itu. Kucupan itu beralih pula pada ayahnya.

Majdi menghulur tangan. Zulfah buat macam tak nampak je tangan tu. Biar je tergantung. Padan muka! Kata kat aku lagi.

Majdi menggigit bibir tersenyum. Merajuk pulak ka adik aku sorang ni..

"Patutlah abang tengok mendung je langit hari ni.. Rupanya puteri comel sorang ni merajuk..."

Zulfah tersenyum lebar. Pandai ayat orang ek?

"Maafkan kanda, Tuan Puteri Zulfah?"

Majdi mengangkat kening, menghulurkan tangan. Mengajuk suara macam cerita melayu lama yang tak ada kaler tu.

Haha. Abang aku putus fius..

"Senget.."

Senyuman Zulfah kian melebar. Tangan abangnya dicium.

"Ha.. Ni barulah boleh dapat award adik mithali.."

Zulfah menjelirkan lidah. Nasib la aku ni hati gula, senang je nak cair. Encik Zainudin dan isterinya hanya ketawa.

"How's life here by the way? Good? Better?"

"Best!"

Zulfah menggayut senyum menawan. Alah, dekat abang tak pe kan?

"Ceritalah.. Mama dan Papa nak dengar juga.."

Ibunya tersenyum, Encik Zainuddin mengambil tempat di sisi isterinya.

Zulfah kemudian semangat bercerita. Tentang berapa juzuk yang dia dah cuba hafal, tentang hidup di tempat baru, tentang ketenangan yang dirasakan mengalir di bumi yang sentiasa kedengaran alunan quran ini, dan tentang Kak Jie.

Majdi hanya menjadi Teddy Bear setia sambil tersenyum.

"Abang, kenapa diam je? Selalunya orang tak sempat cakap dah menyampuk. Ni sakit ke apa?"

Zulfah habis bercerita. Majdi ketawa.

"Tadi Fa ada sebut tentang ukhuwwah kuat la kat sini, silaturrahim la, kan?"

Zulfah angguk.

"So?"

"Err.. apa nama roommate Fa tadi?"

Aik abang ni, punya banyak orang cerita, itu pulak yang dia dapat.

"Kak Jie, Kak Nazirah.."

Zulfah mula musykil.

"Kirim salam kat dia yup.."

Majdi tersengih.

"Gatal!"

Majdi lebih ketawa.

****

P/s: ^^, maaf kerana cerita tak seberapa. Selamat menyambut ramadhan kareem. Bulan Ramadhan ni, kita cuba jadikan bulan quran bersungguh-sungguh. Memang bukan untuk bulan mulia ni sahaja, tapi moga-moga ianya menjadi pencetus kepada kita untuk jadi lebih baik. A turning point.

Cuba, insyaAllah. Mungkin setiap kali lepas solat 4 muka. Maka dapat satu juzuk sehari. Jika tak dapat, semuka pun tak apa, jika tak dapat, satu baris pun tak apa.

Tak semestinya khatam, asal dapat menghayati. Moga ia terus melekat di hati =) Salam Ramadhan Kareem untuk semua.

"Jika seandainya kita pernah melalui training-training sebelum ni, untuk melatih kepimpinan dan kepakaran. Maka ramadhan adalah training kita yg sebenar. 'Abdtrain. Latihan kehambaan. Yang mana jangka waktunya adalah sebulan. Lalu prosesnya sama, seandainya kita bagi commitment yang sebenar-benarnya, maka kita akan dapat objektif program tersebut. Taqwa dan malam penganugerahan lailatul Qadr.."

6 comments:

  1. "Majdi hanya menjadi Teddy Bear setia sambil tersenyum."
    yg ni kelihatannya benar, bukan rekaan semata2 nukilan majdi ni~

    ReplyDelete
  2. salam akhi, satu penyampaian yg sgt baik, sy kira isi yg ingin disampaikan masuk dan terus menusuk dlm qalbu manusia yg membaca..syukran..teruskan dakwah bil penulisan :)

    ReplyDelete
  3. i think 'ustazah ranggi' is a compliment :)

    btw,selamat memaknai Ramadhan :)

    ReplyDelete
  4. sekali bace ade ala2 versus karya hlovate..mungkin dapat inspirasi dari buku tu..as majid is a real person, kak nazirah tu pun real ke..ehem2

    ReplyDelete