Followers

Letakkan link blog anda =)

Wednesday, August 11, 2010

Luahan: Ramadhan.

Picture by ~namikpasha of DeviantArt

****

Pernah tak rasa macam yang saya rasa ni:

Dosa banyak sangat-sangat.

Tapi saya nak bertemu tuhan dalam keadaan saya redha dan saya diredhai. Beristirehat dari kejahatan dunia.
Tapi, dengan dosa saya yang terlalu amat sangat banyak.

Adakah ini yang saya akan bawa berjumpa Tuhan? Apakah balasan saya di sana nanti. Adakah saya layak untuk merasa syurga Allah?

Saya jadi takut. Dan benar-benar tak bersedia untuk ini. Untuk mati.

Saya selalu terfikir. Kan baik, jika saya dapat come out dengan diri yang baru. Just want to take my life from start. Saya nak je, biar mula dari mula-mula balik. Waktu tak ada dosa dulu. Start from the really beginning. And i'll try my best not to do the sin that i've done before.

Hehe. Kan game boleh replay balik? bila kita kalah. Atau reset something if we want to.

And i just want to "relife" myself.

And now i realize,

Allah give me,

Ramadhan.

Allah pujuk, dan Allah buka peluang.

"من صام رمضان إيمانًا واحتسابًا غُفر له ما تقدم من ذنبه"

Terus berbunga. Mendengar hadis ni terasa segar hati.

Saya baru sedar dan terasa hadis ini setelah bertahun-tahun mendengarnya. Bukankah "ma taqddama min zambih" bermaksud dosa-dosa saya yang terdahulu dihapuskan? If i'm fasting with imanan wahtisaban lah.

Gembira.

Permulaan ramadhan. Macam jika kita masuk Universiti. Baru masuk, mesti kita ada azam. Biasalah, baru masuk.

Dan sekarang baru masuk madrasah ramadhan. (Senyum). Jom kita sama-sama usaha dalamnya? Usaha sama-sama. Dan sampai nanti, kita sama-sama grade dengan jayanya. And become a new person! (Benar-benar gembira ketika ini.). Hehe.

Imanan wahtisaban tu apa?

Berpuasa dengan keimanan dan bersungguh-sungguh.

Saya nak usaha sungguh-sungguh:

Mata, tak tengok perkara-perkara yang haram. (Brother and Sister, please cover your aurah, it's not just about you. It's about us) Tengok yang lawa sikit, jeling ke. Mana ada istilah cuci mata. Haha. Cuci mata, tapi dalam masa yang sama kototrkan hati.

Telinga tak dengar benda pelik-pelik. Seronok je bila dengar cerita bila kawan terkena. ~

Mulut, try not no kutuk or pekena kawan lebih-lebih. Hehe. InsyaAllah, cuba cakap perkara yang baik je, jika tidak, senyum atau diam.

Semoga Allah bantu. InsyaAllah.

I'm trying. Help me. We help each other :)

Lailatul Qadr.

Macam ada satu malam lagenda, yang malam ni series memang ajaib. Kalau bandar, kita biasa dengar Atlantis kan? Pernah tak teringin rasa nak tengok bandar tu macam mana? Ataupun kalau binatang. Unicorn. Kuda yang ada tanduk tu.

Ataupun cerita 1001 malam ke, atau apa-apa yang menjadi lagenda dan dengarnya indah saja.

Malam al-qadr. Yang lebih baik dari seribu bulan. Dan malaikat turun pada malam itu.

Dan malam agung ini khusus bagi orang-orang menang dalam bulan ramadhan ni.

Special for the person and people that selected by Allah. Not dean's list anymore. Allah's list.

Saya nak malam itu. Saya nak sampai.

Kita baru melangkah.

Jom!

P/s: Maaf, ini cuma luahan rasa je.

3 comments:

  1. luahan raser pun tetap best bacer.

    ReplyDelete
  2. menarik analogi utk lailatul qadr tu..

    kupasan yang belum pernah digunakan dimana-mana.. :-D

    ReplyDelete
  3. moga kita memperoleh kmanisan iman dan islam srta malam lailatulqadar...=)

    ReplyDelete